XXVII. VÉGVÁRI VIGASSÁGOK ÉS RÉGIZENE TALÁLKOZÓ AZ EGRI VÁRBAN

XXVII. VÉGVÁRI VIGASSÁGOK ÉS RÉGIZENE TALÁLKOZÓ AZ EGRI VÁRBAN

A Dobó István Vármúzeum 2023. július 22-én és 23-án rendezi meg az egri nyár egyik legnagyobb, leginkább várt történelmi fesztiválját. A XXVII. Végvári Vigasságok két napja alatt több, mint száz hagyományőrző ver tábort a történelmi falak között. Az eseménysorozatot a Magyar Géniusz Vándorkiállítás színesíti, ahol bemutatkoznak a Kárpát-medencei múzeumok legreprezentatívabb műtárgyai.

2023. július 22-23-a között 13 hagyományőrző csapat, 8 régizene együttes, valamint kézművesek, zászlóforgató, kisállat simogató és korabeli játszóház várja a látogatókat.

A rendezvény mindkét napján az „Ellenség hírére, vitézeknek szíve” címmel egy nagyszabású hadibemutató keretében ismerhetik meg a magyar vitézek, a hős egri nők, valamint a török katonák fegyvereit, öltözetüket. A gyerekek pedig egy hatalmas csatajáték keretében lehetnek képzeletbeli részesei a XVI. századi apródok életének. A színpadon több alkalommal vicces jelenetek, színes, a hagyományőrzők által írt és előadott színdarabok szórakoztatják a nézőket, és biztosítanak felhőtlen kikapcsolódást.  

Az idei fesztivál kiemelt szereplői a régizene együttesek lesznek. A különböző stílusokat képviselő zenészek gondoskodnak napközben a jó hangulatról, és a vár több pontján is muzsikálnak. Szombaton este a Bordó Sárkány nagykoncertje, majd tűzzsonglőr produkció és táncház zárja a napot. 

A program során több alkalommal is lesz lehetőség megfejteni a Magyar Géniusz Vándorkiállításhoz kapcsolódó, Gárdonyi titkosírásával készült rejtvényt, ehhez természetesen segítséget is nyújtanak. A helyes választ adók egy sorsoláson vesznek részt, ahol belépőjegyeket nyerhetnek az Egri Várba.

Idén is a Dobó-bástyába költözik a Várműhely, a múzeumpedagógusok segítségével számos kézműves program nyújt kikapcsolódást az alkotni vágyóknak! A legkisebbeket a Kalandozó Komédium Történelmi Játéktere, Betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház is várja.

Mesterségek utcája is színesíti a Végvári Vigasságok programkínálatát, ahol természetesen minden megfogható, kipróbálható! Így például működés közben láthatnak egy kovácsműhelyt, lehetőség lesz a nemezelés, gyöngyfűzés a fafaragás és a fazekasság fortélyainak megtanulására is.

A hagyományokhoz híven, szombaton véradásra is várjuk az önkéntes donorokat.

A vásári forgatag kínálatában minden korosztály, a család minden tagja megtalálja a maga kedvencét, a családok és az egriek számára kedvezményes belépőjegyekkel kedveskednek.

Részletes programok: Programok | XXVII. Végvári Vigasságok (vegvarivigassagok.hu)