Utolsó állomására, Szekszárdra érkezik a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

Utolsó állomására, Szekszárdra érkezik a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával, kormányzati támogatással valósul meg a Kárpát-medencei múzeumok legjellemzőbb műtárgyait felvonultató vándortárlat. Az országjáró kiállítás 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezik. A Wosinsky Mór Múzeumban 2023. szeptember 20. és 2023. december 10-e között tekinthetők meg magyar kulturális örökség páratlan műtárgyai.

A Magyar Géniusz Programmal, benne a Vándorkiállítással, soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kapott a vidéki muzeológia. A műtárgyak színe-java egy közös kiállótérbe költözve juthat el minden magyar ember­hez, így, a helyszínek utolsó állomásaként, Szekszárdra is.

A 67 múzeum által összeállított anyag, egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, megismételhetetlen lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására. A géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, hiszen az képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás főkurátorai szerint, éppúgy géniusz egy magyar gondolat, érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai vagy akár a helyi tradíciókat éltető népi tárgyak is.

A szekszárdi megnyitó időpontja: 2023. szeptember 20. 17 óra. I Helyszín: 7100 Szekszárd, Szent István tér 26., a Wosinsky Mór Múzeum főépülete.