Tudományos értekezés Tiszaföldváron

Tudományos értekezés Tiszaföldváron

A Tiszaföldváron működő Tiszazugi Földrajzi Múzeum a Magyar Géniusz Program által elfogadott vállalásai között a „História kicsiben és nagyban – a Tiszazug a XX. századi magyar történelemben” címmel konferencia megszervezése is szerepelt.

Az elődók az ország különböző területéről érkeztek és többféle intézményt képviseltek. Egy dologban azonban szoros közösséget alkottak: születésük folytán, tanulmányaik okán vagy későbbi tudományos életpályájuknak köszönhetően kötődnek a Tiszazughoz. Ennek köszönhetően a konferencián lehetőség nyílt a tudományok közötti párbeszédre is.

A résztvevő múzeumbarátok és érdeklődők hallgathattak előadást a Tiszazugi Földrajzi Múzeum őslénytani gyűjteményében található megmunkált vagy feldolgozott fosszilis csontokról és csonteszközökről, de a konferencia palettáján szerepelt a belga és holland bevándorlókról szóló előadás is, amelyhez a Tiszazugban több hetes anyaggyűjtés folyt. Tiszaföldvár klímastratégiájának megalapozásról és Hunfalvy Pál Tiszaföldvárhoz fűződő négy évtizedes kapcsolatáról, vagy az egyetlen falusi tanító második világháborús pedagógiai munkájáról is tájékozódhatott a közönség. Az utolsó előadással egy új programot is útjára indítottak, amelynek címe „Menni kellene házról házra…”

A levezető elnök dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének alelnöke volt, aki történészként a hallott előadásokra szakmailag reflektálva vezette és irányította a nap eseményeit.