Szentélybe kerültek a Magyar Géniusz Vándorkiállítás kincsei

Szentélybe kerültek a Magyar Géniusz Vándorkiállítás kincsei

Ötödik állomására, Szombathelyre érkezett a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. Április 1. és április 30. között a Savaria Múzeum tagintézményében, az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház ikonikus épülete ad otthont a Kárpát-medencei múzeumok gyöngyszemeinek. A minifesztivált idéző megnyitó csúcspontja az ókori római szertartás volt. A vándortárlat négy hete alatt színes kísérőprogramok és múzeumpedagógiai foglalkozások sora várja a család minden tagját. 

Kecskemét, Gyula, Debrecen és Győr után Szombathelyre érkezett a Magyar Géniusz Vándorkiállítás, mely a Kárpát-medencei muzeális intézmények legkülönlegesebb és legértékesebb műtárgyait mutatja be eddig soha nem látott módon, egy térben, egymás mellett, egymással összefüggésben. A Savaria Rézfúvós együttes zenés hívogatója után, Sosztarits Ottó tagintézményvezető ókori szertartását követően, Csapláros Andrea múzeumigazgató, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, a vándorkiállítás vezető kurátora, dr. Nemény András polgármester és Majthényi László vármegyei elnök mondott bevezetőt, a kiállítást pedig Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg. Az antik római lakomákat idéző fogadás előtt dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz Program vezetője mondott pohárköszöntőt.

Csapláros Andrea múzeumigazgató, a kiállítás vezető kurátora hangsúlyozta:„ A tárgyak maguktól kezdtek végigvezetni bennünket a Kárpát-medence történeti korszakain, évszázadain, a magyarság történelmén. (…) A géniuszok ereje valójában minden tudományterületen érvényre juthat; együttesen pedig igazi, tényleges interdiszciplinaritást képviselnek.”

„Nagyon büszke vagyok, hogy Szombathely bekerült a vándorkiállítás állomásainak sorába. A tárlatban a nemzeti és a helyi identitás egyszerre tud megjelenni, ez különösen fontos egy olyan városnak, amelynek múltja kétezer évre nyúlik vissza és ahol évtizedek óta magas színvonalú múzeumi munka folyik” – mondta el beszédében dr. Nemény András polgármester.

A kiállítást Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, hogy nagy öröm számára ez a tárlat, mert felhívja a figyelmet a közgyűjtemények fontosságára, valamint, hogy a kiállítás Gyulától Győrig, kicsit más formában, de ugyanazzal az üzenettel fogadja a látogatókat.

Az épületegyüttes különleges története

1955 őszén egy szerencsés véletlen eredményeként egyedülálló jelentőségű régészeti leletekre, az egyiptomi eredetű Isis istennő templomának márványfaragványaira bukkantak Szombathelyen.

A röviddel ezután megindult és négy éven át tartó ásatások egy hatalmas épületegyüttes maradványait hozták felszínre. Az akkori kor szellemében helyreállított Iseum rövid időn belül nemzetközi ismertségre és meghatározó kulturális jelentőségre tett szert, a templomhomlokzat stilizált képe még a város címerébe is belekerült.

 A 2001-ben megindult újabb régészeti kutatások eredményeként a szentélyt eredeti pompájába sikerült visszaállítani. A 2011-ben megnyílt, rekonstruált szentkerület ma ókori vallástörténeti múzeumként működik, a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és a kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség.

A részletes programok elérhetők korábbi cikkünkben: Minifesztivállal nyílik meg a Magyar Géniusz Vándorkiállítás Szombathelyen  – Magyar Géniusz Program (magyargeniuszprogram.hu)