Százhúszezren váltottak jegyet a Magyar Géniusz Vándorkiállításra az Egri Várban

Százhúszezren váltottak jegyet a Magyar Géniusz Vándorkiállításra az Egri Várban

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás hatodik helyszínének az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelyszíne, az Egri vár adott otthont. A vidéki múzeumok legjelentősebb műtárgyai a Dobó István Vármúzeumban állomásoztak három hónapon keresztül. A nagysikerű történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti szekcióba rendezett vándortárlatra több mint százhúszezren váltottak jegyet. A kiállításhoz kapcsolódó kreatív plakát egy játékot is rejtett, a Gárdonyi Géza titkosírásához kapcsolódó helyes megfejtők között, 5 szerencsés család talált nyereményre a vándortárlat zárásaként.

„A magyar múzeumok életében nagyon fontos mérföldkőhöz érkeztünk a Magyar Géniusz Programmal és a Vándorkiállítással, amely nálunk is jelen lehetett, egészen május végétől augusztus 31-ig – összegezte Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum múzeumigazgatója a Vándorkiállítás egri időszakát.

 „Magyarország egyik leglátogatottabb vidéki múzeumában több mint százhúszezren láthatták ezt a kiállítást, amelyben a Kárpát-medencei múzeumok megjelentek egy turisztikailag vonzó időszakban. Az is fontos volt, hogy ezzel a kiállítással olyan egri polgárokat is meg tudjunk szólítani, akik számára a múzeumnak minden évben újat kell mutatnia. Olyan műtárgyakat láthattak így a látogatók, amelyeket az ország több pontján tekinthetnek csak meg, összegyűjtve, egy helyen, eddig sosem – hangsúlyozta az igazgató, majd a jövőre nézve kiemelte:

„Két vendégkönyv is megtelt a pozitív bejegyzésekkel, amely arra mutat, hogy a jövőben is van relevanciája annak, más-más tematikában, hogy vigyük el a vidéki múzeumok értékeit az országban.”

A Magyar Géniusz Vándorkiállításhoz kapcsolódó kísérőprogramok olyan nagyrendezvényekbe integrálódtak az egri intézménynél, mint a Múzeumok Éjszakája, a Végvári Vigasságok, vagy a Gárdonyi-Piknik.

A Kárpát-medencei múzeumok reprezentatív műtárgyai 2023. szeptember 20-ától az utolsó állomásra, Szekszárdra, a Wosinszky Mór Múzeumba érkeznek.

Fotók: Dobó István Vármúzeum.