Szakmai nap és műhelykonferencia

Szakmai nap és műhelykonferencia

„A házi készítésű gyümölcspárlat kultúrája és értelmezése a Balaton vidékén a 20. század második felétől napjainkig” című Magyar Géniusz Pályázat keretében szakmai napot és műhelykonferenciát tartott a Balatoni Múzeum a Thúry György Múzemmal közösen 2024. március 7-én.

Az ugyancsak a fenti pályázat keretében megvalósult kamarakiállításban megtartott szakmai programon Dr. Száraz Csilla múzeumigazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója ismertette a múzeum Magyar Géniusz Programból megvalósult, illetve folyamatban lévő pályázatait.

A szakmai előadások sorát Kunics Zsuzsa, a Thúry György Múzeum muzeológusa kezdte, aki a kanizsai szeszfőzés történetét foglalta össze, részletesen bemutatva a XIX. századi neves kereskedő, Blau Mózes tevékenységét és pálinkafőzdéjét.

Gyanó Szilvia néprajzkutató, aki egyben a projekt szakmai vezetője is, a házi pálinkafőzés kutatásának nehézségeit, tapasztalatait ismertette. Bemutatta a különböző illegális módszereket, amiket összevetett a legális technológiákkal.

Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár munkatársa a pálinka roma közösségekben betöltött szerepéről, a hozzá kapcsolódó szokásokról és hiedelmekről tartott előadást. A vendégfogadás, keresztelés, virrasztás, békülés, áldomásjóváhagyás hagyományai is szóba kerültek a pálinkafogyasztási alkalmak kapcsán, valamint az is kiderült, rontás ellen hogyan lehet védekezni szenteltvíz hiányában.

Kiss Nóra a Göcseji Múzeum néprajzos munkatársa a 20. század második felében nyomon követhető zugfőzésről számolt be, ismertette az 1951-ben létrejött Gyümölcsaszaló és Szeszfőző Vállalat működését, mely összefogta a Zala megyei hivatalos főzdéket. Megismerhettük, hogy a hivatalos, legális állami főzés hanyatlásával hogyan virágzott fel az illegális otthoni pálinkafőzés.

A tanácskozást kötetlennebbé, interaktívabbá tette Gazdag Attila, aki a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület képviseletében gyakorlatiasan mutatta be a jelenlegi pálinka készítés helyzetét. Hasznos tanácsokkal ellátva a kutatókat. Előadását pálinkakóstolóval színesítette.

Témában eltért, de az egymás aktuális munkájának megismeréséhez fontos volt a Balatoni Múzeum néprajzos muzeológusának előadása. A múzeum „Bőrmunkák régen és most” című tárlatának egyes tárgyait mutatta be Csüllög Zsófia, melyek közt egy pálinkatárolásra használt csikóbőrös kulacs is helyet kapott. A kulacs méltán a magyar népművészet egyik legemblematikusabb tárgya.