Kossuth Lajos úti bőröndje

Kossuth Lajos úti bőröndje

Függetlenség. Harc. Menekülés. Idegen föld.

Kossuth Lajost a sors nagyon hirtelen repítette a legmagasabbra. Tehetséges és rátermett politikai újságíró és politikus, karizmatikus szónok. Az Ellenzéki Párt egyik vezére, majd pénzügyminiszter, a szabadságharc motorja, az Országos Honvédelmi Bizottmány elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadtatója.

De valami olyat is elért, amit talán soha senki. A szabadságharc elbukása után világkörüli úton járó, emigráns szabadságharcos maradt, aki különös figyelemmel kísérte és nagy befolyással kommentálta hazája közéletét élete végéig. Végletes politikai bukás várhatott volna rá, de ő először török földre távozott, később Nyugat-Európában és Amerikában óriási tömegek a függetlenség követeként ünnepelték, majd Turinban (Torinóban) telepedett le és lett a szabadság, a magyar nemzeti függetlenség hiperbolikussá növő, világhíressé vált alakja, aki mikor megbukott, akkor sem tudott megbukni.

A fémkeretes, fekete, préselt bőr utazótáska ennek a kényszerű világutazó magyarnak akár a szimbóluma is lehetne. A hátoldalon és elöl piros viaszpecsét-töredék, a hitelesítő papír helye. A címkén ez áll: „34. Kossuth Lajos bőrből készült úti táskája 1924. okt. 10. P”