Kisfaludi Strobl Zsigmond: Erzsébet hercegnő lovas szobra

Kisfaludi Strobl Zsigmond: Erzsébet hercegnő  lovas szobra

Londoni sztárművész. Palotadísz.

A herendi porcelánmanufaktúrában készült lovas kisplasztika Erzsébet angol hercegnőt, ma II. Erzsébet brit uralkodót ábrázolja. A művész megőrizte azt a fotót, amin a hercegnő póni lovát bekísérik londoni műtermébe, hogy modellként szolgálhasson a szoborhoz.

Kisfaludi ugyanis 1931-től 1939-ig Londonban önálló műtermet tartott fenn. Hamar közkedvelt portréfestő lett, a királyi család és az angol elit tagjai is megrendelésekkel keresték meg. Az akkor még kislány Erzsébet hercegnőről büsztöt és 1937-ben egy egész alakos lovas portrét is mintázott. A művész ennek bronz változatát 1963-ban személyesen adta át az akkor már trónra lépett modellnek, a szobor azóta a Buckingham palotát díszíti.

Kisfaludi életrajzi könyvében említette, hogy a 2. világháború kitörésekor Erzsébet hercegnő édesanyja, Mary királyné személyesen ajánlotta fel neki, hogy maradjon végleg Londonban, és ott építse fel a további karrierjét. Ő viszont – megköszönve a királyi kegyet – visszautasította a kérést és hazajött.

A műteremben maradt mintadarab sajnos összetört. A kiállított darab autentikus másolat, még a törést megelőzően készült róla. A művész hagyatékával került a múzeumba 1976-ban.