Joris Hoefnagel: A hatvani vár lenyomata

Joris Hoefnagel: A hatvani vár lenyomata

Világatlasz. Hatvan vára. Madártávlat.

A török uralom alatt lévő Hatvan fontos szerepet töltött be. Eger ellenváraként, Budát védő erődítésként jelentős végvára és igazgatási központja a három részre szakadt országnak.

1572-ben érdekes mű készítése indult meg Kölnben. A Civitates Orbis Terrarum óriási közönségsikert aratott. Anyaga folyamatosan bővült, végül 1617-ben zárult le a hatkötetesre nőtt topográfiai városképkönyv-sorozat, amelyben a korabeli ismert világ összes városát be kívánták mutatni, nagyméretű, színezett rézmetszeteken. A műben összesen 475 város 543 különböző, madártávlati ábrázolása és négy további illusztráció látható, 363 lapon.

A kiadványban 19 magyar vár képe szerepel, többségük az 1617-ben megjelent, 6. kötetben található, ugyanis miként a tizenötéves háború alatt, azután is fokozott érdeklődés övezte a régiót. A magyar városok ábrázolását Georg (Joris) Hoefnagel (1542–1600), antverpeni festő- és rajzművészhez kötik, aki bécsi tartózkodása alatt – II. Rudolf német-római császár támogatását és bizalmát élvezve – sokat dolgozott a köteten. Bár járt Magyarországon, de nemegyszer csak a más művészek által készített rajzokat dolgozta át egységes stílusban.