Gödöllői cserkész fokos

Gödöllői cserkész fokos

Lakkozott fa bot, réz fejjel, 15 botplakettel. A fokos fején a cserkészek alapszimbóluma, a cserkészliliom-díszítés. Az 1930-as években kb. húszféle plakett volt kapható, a világtalálkozóra pedig külön plakettet nyomtak, melynek felirata a csodaszarvas motívum alatt látható: „IV. Jamboree”, középen: „1933”, a fej másik oldalán: „Gödöllő Hungaria”.

A fokos az 1933. évben Gödöllőn megrendezett 4. Cserkész világtalálkozó emléktárgyaként a tábor ún. Üzletvárosában, később pedig a cserkészboltban volt megvásárolható. Az újsághírek szerint a külföldi cserkészek közt az egyik legkelendőbb portékának a tiszti cserkészfokos számított.

A fokos-biznisz azonban nem nélkülözött egy különös botrányt sem. Egy szobrász ugyanis feljelentést tett, hogy „a mostani cserkész-jamboree alkalmával kissé elferdített formában, de az ő tervei alapján készült fokosokat hoztak forgalomba”, amelyek kísértetiesen hasonlítanak az általa pár évvel korábban „az olasz notabilitások számára készített fokosokhoz”. Az ügyet kivizsgálták, helyénvalónak találták, így zárlatot rendeltek el a forgalomban levő fokosokra, és a bizottság kiszállva Gödöllőre, lefoglalta azokat.