Félliteres Unicumos zöldpalack és tervrajza

Félliteres Unicumos zöldpalack és tervrajza

Az Unicum brandépítő üvege – mely megmenti a Pachl Viktor által készített plakáton az ikonná vált „vizesember”-t – az 1893-ban az Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt. által alapított, salgótarjáni Lukács Béla Huta üveggyár terméke. A cég kifejezetten a palacküveg gyártására szakosodott.

1905-ben az üzem állandó üzletfele lett a Kőbányai Polgári Serfőzde, Haggenmacher Henrik Sörgyára, az Első Alföldi Cognac Gyár, a Gschwindt-féle szeszgyár, a Saxlehner András keserűvízforrás cég és a Kassai Bauernnebel és Társa sörgyár is. De miután a Zwack-vállalat egyik beszállítója is lett, hamarosan a cég legismertebb termékévé vált a Zwack Unicum számára készült zöldpalack, amelyet eleinte kézi fúvással, majd az 1930-as évek első felétől a legkisebb űrméretű egy decistől a legnagyobb 15 literes palackig a bécsi KIKO félautomata palackfúvógépen állították elő.Az italos üvegeken kívül apró kozmetikai és gyógyszeres, vegyszeres üvegeket is készítettek, majd újabb kiko-gépek beszerzésével már tintás és kékítős üvegeket is gyártottak.

Az 1930-as évektől vezetett mintakönyvek, az ún. Palackkönyv szerint a méretarányos rajzokat már tanult üvegtervezők és műszaki rajzolók készítették.