Erkel Ferenc koszorúja

Erkel Ferenc koszorúja

Jubileum. Ajándék. Trezortető.

Erkel a magyar nemzeti opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője 1888. december 16-án a nemzet ajándékaként kapta 50 éves karmesteri jubileumára a drágakövekkel ékesített aranykoszorút a budapesti Vigadó hangversenytermében. Az ünnepélyes est szónóka Jókai Mór volt.

Bartsch Gusztáv ötvösmester munkája 24 karátos aranyból készült, 525 gramm súlyú, jobb oldalán 25, a bal oldalán 24 tölgyfa levél hajlik egymásra. Közepén, a két szálat összekötő lantot 50 db drágakő díszíti. A szalagot formáló díszre Erkel operáinak címét vésték.

Az értékes adományt Erkel a Békésmegyei Takarékpénztár Egyesületnél helyezte el, amelynek öccse, Rudolf volt a vezérigazgatója. Végrendeletében Rudolf a koszorút a helyi múzeumra hagyta, de azt továbbra is a takarékpénztárban őrizték. 1944 szeptemberében, mikor a háborúban az értékeket Szarvasra költöztették, a koszorú véletlen az egyik
páncélszekrény tetején lévő újságpapírok alatt maradt. Ott élte túl a megszállók fosztogatását is. Isteni szerencse, hogy 1945 tavaszán rátaláltak. Először 2018-ban állították ki.