Domonkos kriptalelet

Domonkos kriptalelet

Visszanézve. Teljes tükörkép.

A váci Fehérek templomában végzett 1994–1995-ös feltárás óriási tudományos szenzációt hozott. A domonkos kriptában 262 jó állapotú, díszített koporsót találtak, 1731–1808 között volt folyamatos az ide temetés.

Az eltemetett váci polgárok saját ruhájukban vagy halotti köntösbe öltözve feküdtek a koporsókban. A sajátos hőmérséklet és környezet miatt a ruhák és textilneműk nagyon jó állapotban maradtak meg, így teljes képet kapunk a 18. századi városi polgárság ünnepi és hétköznapi viseletéről, divatjáról, tárgykultúrájáról és életkörülményeiről is. A férfiak ruházatában élesen elkülönül egymástól a német és a magyar viselet, míg a női öltözékekben nem lehet élesen megkülönböztetni azokat.

A mintegy 1800 tárgyból álló leletegyüttesből itt egy színes, festett, hatszögletű gyermekkoporsó és az elhunytakkal eltemetett szakrális tárgyakból egy rózsafüzér és egy feszület látható. Unikális darab a kiállított női cipő is, ugyanis az elhunyt nők többsége sem viselt lábbelit, csak kötött harisnyát. A hegyes orrú, magas sarkú, flitteres bőrcipő egy 1788-ban elhunyt, 18 éves lány lábbelije volt. Bőr férficipő kizárólag egyházi személyek koporsójából került elő.