Benczúr Gyula: Milleniumi hódolat

Benczúr Gyula: Milleniumi hódolat

Benczúr Gyula (1844–1920), a kor irigyelt sikerembere, a festőfejedelem majd 3,5×6 méteres, óriási méretű festménye 1945-ben elpusztult a budai Várat ért tűzvészben. Így a képnek ez a korai vázlata különleges értékkel bír.

A mestert a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium minden idők egyik legmesésebb honoráriumáért bízta meg, hogy örökítse meg az ország ezeréves fennállására rendezett milleniumi események egyikét. A monumentális képet Benczúr majd tíz éven át festette, 1909-re készült el vele. Középen Szilágyi Dezső, a képviselőház elnöke tolmácsolja a nemzet hódolatát I. Ferenc Józsefnek, aki a budai Vár tróntermében fogadja az Alsó- és Felsőház tagjait.A megrendelés szerint a képen szereplő 70 személyt úgy kellett ábrázolni, hogy az országgyűlési képviselők, főrendiházi tagok beazonosíthatóak legyenek, és elvárás volt az is, hogy az élőképen – nem mellesleg saját arcképcsarnokuk megörökítésével – kifejeződjék a hivatalos Magyarország urainak együttes tisztelgése az uralkodó előtt.

A képet Benczúr özvegye 1921-ben ajándékozta Nyíregyházának, mikor a város országos Benczúr-ünnepséget rendezett elvesztett szülöttük emlékére.