Bátfai József bányakovács átlőtt inge

Bátfai József bányakovács átlőtt inge

Tüntetés. Irmagját is kiirtották.

Bátfai József az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz egyik ártatlan áldozata. Ingét, melyet két helyen átlőttek és melyben erőszakos halálát lelte, a család őrizte meg. 2006-ban került a múzeumba, özvegye nehezen vált meg tőle. A kegyetlen sortűznek 46 halálos áldozata volt: a helyszínen 27-en, a kórházban 19-en vesztették életüket.

Bátfai ezen a napon a Nógrádi Szénszolgáltató Vállalat üzemébe érve értesült róla, kollégái tüntetésre készülnek, mert hajnalban a karhatalmisták letartóztattak és a BM salgótarjáni főosztályára hurcoltak két bányatröszti munkástanácsi tagot. Végül társaival tartott ő is. 11 órára már 3000 főre dagadt a tömeg, jelszavakat skandálva követelték a letartóztatottak szabadon bocsátását és a szovjet csapatok kivonását. A salgótarjáni rendőrséget szovjet katonák, a megyei tanácsot karhatalmisták őrizték. Fél 12 óra körül először a karhatalmisták, majd a szovjetek is belelőttek a fegyvertelen tömegbe.

A halálos lövés akkor érte, amikor a 2. sortűzben egy comblövést kapott ismerős tanoncfiút akart megmenteni, kiugorva a fedezékből. Amikor felemelte a fiút, hátulról sorozat találta el. Végül mindketten belehaltak sérüléseikbe