Balázs Dénes Exa fényképezőgépe

Balázs Dénes Exa fényképezőgépe

Karsztok. Vulkánok. Felfedezések. Kattintások.

„Ésszel járom be a Földet!” – mondta egykor Vámbéry Ármin. Balázs Dénes karszt-, vulkán- és Szahara-kutató is ennek jegyében utazta be a világot. 14 expedíción vett részt, ezek összesen 3276 napot tettek ki. 4 kontinens sivatagaiban járt. Útjain több mint 15000 fényképfelvételt készített. Páratlan felvételein az általa bejárt és felfedezett területek csodáit, érdekességeit örökítette meg. Fotói egyben kortörténeti dokumentumok is. Segítségükkel a geográfus, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója számos könyvet, cikket, tanulmányt illusztrált, kutatási eredményeit a nagyközönség számára is könnyen elképzelhetővé, láthatóvá tette.

Hazai karsztkutatásai mellett kutatásai a világ számos karsztterületére sikerült elérnie, egyik legjelentősebb területe a Dél-kínai-karsztvidék volt, ahová kétszer is eljutott.

Két Föld körüli utazást tett, 1967–1968-ban pedig egy magyar-lengyel Szahara-expedíció során egy kamionnal szelték át a Szaharát, Tripolitól Fort Lamyig. Megfigyelték a sivatagok felszínformáit, méréseket végeztek, eljutottak a Bardai-oázisba és a Tibeszti-hegységbe is, egy társával sikeresen bejárták még Kelet-Afrika országait is.