A városbíró buzogánya

A városbíró buzogánya

Méltóság. Városjelvény.

A buzogány fegyverként már az Árpád-korban megjelent Magyarországon, de az évszázadok során a sújtófegyverként való használata egyre inkább visszaszorult, és inkább méltóságjelvénnyé vált. Formája is folyamatosan változott. A 17. század második felében a használatban lévő hadnagyi buzogányok feje egyre kisebb lett, míg a gerezdek száma megnőtt, átlagosan 12–16 gerezdre. A 19. század második felére a díszfegyver már Kőszeg városának egyik hatalmi jelvényévé és jelképévé is vált. 1960-ban a Városi Tanács ajándékozta a Kőszegi Városi Múzeumnak.

Kőszeg egykori városkapitányának méltóságjelvénye a 17. század második felében használt, ún. hadnagyi buzogányok típusához hasonló. A városi jegyzőkönyvek is említik. Az 1673. évi áprilisi tisztújításokról például ezt jegyezték fel: „Khinaszt János az Várossy Hadnagyságra választatott és az Város Bottya is keziben adattatott”.

A 12 gerezdes, körtefejű, ezüst buzogány fején lévő gomb hiányzik. Nyele gyűrűkkel több részre tagolt, díszítését aranyozott indák, virágok, akantuszlevelek, kagylóminták adják. A fogantyú domború aljában az ’F. Fodor 1765’ véset áll. Valóban, akkoriban Fodor Ferenc viselte a városkapitányi tisztséget