A Páneurópai Piknik pólója

A Páneurópai Piknik pólója

Az emblematikussá vált trikó a kommunista éra vége, a magyar rendszerváltás és egy új európai nagypolitikai berendezkedés egyik szimbolikus eseményéhez kötődik.

1945 után az Ausztria és Magyarország közötti határt „résmentesen” lezárták. 1949-ben aknamezőt telepítettek, 1950-ben drótakadályt húztak fel. 1956 ősze után a helyzet lassan enyhült, az 1970-es években a vízumkényszert eltörölték.Ez használták ki a ketté szakított Németország keleti felében élők, akik kapitalista országba egyáltalán nem utazhattak. Legtöbbjük így Magyarországon át próbált az NSZK-ba szökni, mikor 1989. május 2-án megkezdődött a vasfüggöny-rendszer felszámolása, és a magyarok aláírták a menekültekre vonatkozó genfi egyezményt.

Június 20-án Debrecenben vetették fel, szervezzenek nagyszabású rendezvényt a vasfüggöny és a Berlini Fal elleni tiltakozásként az osztrák-magyar határon. Az eseményt oda tervezték, ahol Horn Gyula és Alois Mock külügyminiszterek június 27-én szimbolikus gesztussal átvágták a határkerítést.

A határőrséggel való egyeztetés után augusztus 19-én 15–18 óra közt ideiglenesen megnyílhatott a határ, hogy osztrákok is részt vehessenek az eseményen. A határszakaszon több ezer kelet-német hagyta el az országot, és jutott el a vágyott szabadságba.