3 db kollekció. Méltóságot jelző tarsolylemez, Rakamazi tarsolylemez

3 db kollekció. Méltóságot jelző tarsolylemez, Rakamazi tarsolylemez

Ha honfoglalás kor, akkor tarsolylemez. A hazai és a nemzetközi kutatás honfoglalás kori művészetünk csúcsteljesítményei közt tartja számon az eddig megtalált példányokat. A gazdag ötvösművészeti remekek, melyek egykor a magas rangú férfiak fegyverövén hordott, a tűz gyújtására szolgáló eszközök tartójának, a bőrtarsolyoknak fedelét díszítették, napjainkban élik reneszánszukat. Sőt, többlettartalmat is nyertek: a magyarság eredetének, ősmítoszának szimbolikus jelképévé váltak sokak számára.Ennek egyik oka, hogy a tudósok szerint az ilyen, pajzs alakú, ezüst tarsolylemezek nagy része a Kárpát-medencében készült. A tarsoly lecsapódó fedelére szerelt, pajzs formájú, ezüst díszlemezeket csak az egykori vezetők és a magas társadalmi státuszú férfiak engedhették meg maguknak. Motívumgazdagságukat itt három különleges darabon vizsgálhatjuk meg.

1. 1974 tavaszán földmunkagépek bolygattak meg egy honfoglalás kori temetőt a rakamazi Strázsadomb dűlőben. Sok tárgyat a munkások széthordtak. A múzeumigazgató azonban nyomozást indított, ez a tarsolylemez is így került viszsza. Az ásatásokon végül majd 20 sírt találtak. A leggazdagabb éppen a feldúlt sír, mely a honfoglalás korának egyik leggazdagabb temetkezése lehetett.A tarsolylemez mellett aranyszerelékes szablyát, a Kárpát-medencében egyedülálló szem- és szájfedőlemezt, ritka köntösvereteket, nemesfémmel kirakott kengyelt találták.

2. 1970-ben Kiskunfélegyházán egy lakóház alapozásakor a gépek egy honfoglalás kori lovas sírt bolygattak meg. Itt került elő a mesterkéz nyomát magán viselő, életfát ábrázoló tarsolylemez. A tulajdonos csak késve jelentette, de a talált leleteket legalább beszolgáltatta, majd a félig feltúrt lovas sírt feltárhatták a régészek, ahol igen gazdag leletanyag (tegez, íjcsontok, kengyel, zabla, lószerszám 29 éremmel, bronzcsat, vascsákány) került elő.

3. 1910-ben Dunavecse–Fehéregyházán észrevették, hogy a gyerekek az utcán veretekkel és leletekkel játszottak. Mint kiderült, szőlőművelés közben már több sírt is kiforgattak a gazdák, de senki nem szólt róla. Az eset dinamizálta a területen a régészeti ásatásokat, végül 23 – ebből 3 lovas – sírt tártak föl. A tarsolylemez előlapja aranyozott ezüst, hátlapja vörösréz, közepén ékköves díszítés lehetett. A megtalálók elmondása szerint a középen lévő lyukban fehér fényes kő vagy üveg volt, ez mára az elkallódott.