Népek találkozása a mohácsi Dunánál

Népek találkozása a mohácsi Dunánál

A 2023-ban 100 éves mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum történetének egyik legnagyobb fejlesztése zárult a 2024 februárjában azzal, hogy megnyitotta kapuit a megújult állandó kiállítás. A „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című tárlat teljes átalakuláson ment keresztül, ahol a korábbi kiállítás értékei új elrendezésben és interaktív megoldásokkal kiegészülve kerülnek a látogatók elé.

A Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program támogatásával megvalósult megújulás során a múzeum állandó kiállítása, habár megőrizte eredeti tematikáját, de a 21. századi látogatói igények figyelembevételével látványos változáson ment keresztül. A kiállítás Mohács és környékének történeti-kulturális sajátosságait, valamint a magyarországi horvátok, szerbek, szlovének életmódját és szokásait mutatja be a múzeum egyedülálló gyűjteménye által, informatív vitrinek és interaktív játékok segítségével.

A rendkívül színes kiállítás önmagában is nagy élményt nyújt, de természetesen a tárlat a legmodernebb megoldásokkal is igyekszik megszólítani a látogatókat. A vitrinek teljes átalakuláson estek át, és több új tárgy is helyet kapott a kiállításban, és számos interaktív elem révén személyesen átélhető és szórakoztató élményekkel gazdagodhat a gyermek vagy felnőtt látogató egyaránt.

A mohácsi kiállítás házigazdája, helyi géniusza Kersics Anka, a Sokac fülemüle, akinek kalandos élete méltó bemutatást kap. Életének legfontosabb eseményei az előtérben található aktív képregény, ill. a szobáját rekonstruáló sarokban található diavetítő segítségével ismerhetők meg. Csodás hangját és kedves történeteit pedig meghallgathatjuk egy korabeli, átalakított lemezjátszó segítségével, ruhatára pedig az egyszerre klasszikus és formabontó „sokac gardrób” segítségével látható. A szekrény bal felében Anka eredeti ruháit csodálhatjuk meg, a szekrény jobb oldali részében pedig sokác viseletek és polgári öltözetek másolata található, amelyeket a látogatók felpróbálhatnak, és ha kedvük tartja, Mohács híres fényképészét, Predács Ferencet megidézve, különböző digitális hátteret választva egy fotót is készíthetnek magukról.

A megújuló kiállításban helyet kapott egy igazán különleges installáció is, amely már régi vágya volt a múzeum jelenlegi és korábbi munkatársainak. Egy 20. század eleji bosnyák-horvát szoba, illetve egy Dráva menti sokác konyha rekonstrukciója díszíti a kiállítótér egyik sarkát, igazi autentikus élményt szolgáltatva a látogatónak. Ennek a két helyiségnek a bemutatása azért is különösen fontos, mert segítségükkel a 100-120 évvel ezelőtti életmód és konyhakultúra sajátosságai ismerhetők meg.

Természetesen Mohács leghíresebb népszokásának, a busójárásnak az eredetét is tárgyalja a tárlat. Az érdeklődők a „busó szervizben” megtekinthetik, sőt, szét is szerelhetik a busóöltözék olyan kötelező kellékeit, mint a kereplő vagy a tollas buzogány. Sőt, a legbátrabbak össze is mérhetik erejüket a busókkal. Az életnagyságú busó alakok mellett kap helyet a kiállításban az a busó figura, akivel szemben – felidézve a busójárás hagyományos virtuskodását, az ujjhúzást -, bárki próbára teheti erejét, bátorságát és rátermettségét.