Nemcsak szőtték az álmaikat

Nemcsak szőtték az álmaikat

Kis település nagy álma válhatott valóra a Magyar Géniusz Programnak köszönhetően. Cigánd, a Bodrogköz egyetlen városának és egyben legnagyobb településének hagyományait és értékeit őrzi, élteti a nemrégen átadott „Szösztől a szőttesig” című kiállítás.

Az időszaki, tematizált és látványtári kiállítás a Bodrogköz népi textilművészetét mutatja be, középpontjában a cigándi hagyományok és értékek egyik meghatározó eleme, a szőttes és annak elkészítése áll.

Cigánd szőttesei jelentős értéket hordoznak, hiszen a cigándi szőttes nemcsak a település, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye értéktárában is szerepel. A Bodrogközi Múzeumporta Sőregi-házában, klasszikus kiállítási körülmények között ismerhető meg a cigándi szőttes, az új látványtári kiállítás és múzeumpedagógiai foglalkoztató pedig a szőtteskészítés egész folyamatát bemutatja, megismerhetővé, sőt kipróbálhatóvá teszi azt a fiatalok számára is.

A térben úgynevezett „látványraktári” vitrinsor mutatja be a kender és lenmagtól a viseletig a szükséges tárgyakat. A vitrinsoron túl a teret demonstrációs tárgyak teszik gazdaggá: a látogató a fonás-szövés érinthető tárgyaival és szövőszékekkel találkozhat.

A kiállítási- és múzeumpedagógiai térbe olyan érintőképernyős eszköz is került, mely könnyen kereshető módon, körbefordítható, 3D-s fotókkal tárja elénk az eszközöket és szőtteseket tartalmazó digitális adatbázist. A népviseleti szelfipont különleges attrakciója a múzeumpedagógiai foglalkoztató térnek. Az eszközön egy „digitális tükörben” megjelenik a viselet, melyet így módon ölthet magára a tükörben fotót készítő látogató. A „tükröm-tükröm” attrakciónak köszönhetően az érdeklődők többféle, női és férfi viselet közül választhatnak.

A tér maximum tizenöt-húsz fős csoportok fogadásával múzeumpedagógia foglalkozásoknak is helyet ad majd a jövőben. Az izgalmas és interaktív foglakozásokon speciális játékokkal és szemléltető eszközökkel is várják a kis és nagyobb látogatókat.