Múlt nélkül nincs jövő

Múlt nélkül nincs jövő

Nagy pillanat egy olyan kisváros életében, mint Kunszentmárton, amikor egy színvonalas kiállítás tudja megnyitni kapuit, mely nem csak a település, de az ott lakó és onnan elszármazott hírességek hírnevét is öregbíti. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Nemzeti és modern Legendák, akik ma is velünk élnek című időszaki tárlatának egyik fő célja, hogy tudatosítsa: egy kisvárosi környezet is gazdag táptalajul szolgálhat a naggyá válás útján, például szolgálva akár a jelen nemzedékének is.

A Magyar Géniusz Program keretén belül létrehozott időszaki kiállítás jeles, Kunszentmártonban született, majd szélesebb körben ismertté vált személyekre koncentrál, mely téma igen gazdag anyagot eredményezett a múzeum számára. „Olyan kincsek és történetek kerültek elő, amelyek a kiállítás megnyitása után is még további kutatási lehetőségeket rejtenek magukban, és amivel a következő években is érdemes lesz foglalkozni. A fókuszpontba pedig a Magyar Géniusz Program alapkoncepciója helyezte számunkra ezeket az embereket, akik egy kisvárosi környezetből tudtak nagyot alkotni például szolgálva a jelen társadalmának is” – mondta el Hegedűs Krisztián múzeumigazgató.

A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Nemzeti és modern – Legendák, akik ma is velünk élnek című időszaki kiállítása jeles, zömében Kunszentmártonban született, majd szélesebb körben ismertté vált személyeket helyez középpontba. Emellett bemutatja azt a múlt század eleji, kisvárosi, polgárosodó környezetet, amelyből a bemutatott emberek elindultak.

A kiállítás két részből áll. Az időszaki kiállító termekben az 1930-as évek Kunszentmártonát ismerheti meg a látogató „kívül-belül”. Az 1930-as évek főterének környezetét egy VR szemüvegen keresztül megjelenő interaktív program mutatja be, míg a terem többi részében a kor egyesületi életének tárgyai és egy polgári család szalonjának enteriőrje kapott helyet. Itt tekinthető meg a település egyik kiemelkedő alakja, a város életében művészetével a mai napig jelentős szerepet játszó fazekas, Bozsik Kálmán.

A múzeum Kápolna névre hallgató atmoszférikus termében tíz, 20. századi kiemelkedő személyiség került reflektorfénybe. Színészek, újságírók, fotográfusok, írók vonulnak fel, közülük pedig Szabó Gyula Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész élete és munkássága kerül bővebben bemutatásra. A kiállításban kialakításra került még egy múzeumpedagógiai terem is, ahol a tárlathoz kapcsolódó interaktív elemekkel és játékokkal várják majd a gyerekeket, családokat. A kiállítás minden ez évben tartandó múzeumi rendezvényen (Múzeumok éjszakája, Őszi est a múzeumkertben, Idősek múltidéző teadélutánja) központi szerephez jut majd, valamint további kiegészítő programokkal is készülnek a múzeum dolgozói.