Megújult a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely

Megújult a székesfehérvári Nemzeti Emlékhely

A Székesfehérvár szívében elhelyezkedő Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert nemcsak a város, de egész nemzetünk történetének mai napig ikonikus helyszíne. A látogatók előtt feltáruló maradványok méltó bemutatása, a mögöttük meghúzódó, az országban egyedülálló szakrális és történeti háttér jelentőségének ismertetése kiemelkedő feladat.    

Az elmúlt évtizedekben több megközelítésből is bemutatásra került a bazilika történetének egy-egy aspektusa, mely kiállításoknak az 1938-ban elkészült Romkert épület adott/ad otthont: a Lux Géza által tervezett neoromán stílusú mauzóleum a létrehozása óta a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak állít emléket. A 20. század elejének neves művészei által készített alkotások méltó keretet adnak az uralkodónak – hazánk egyik legelső ismert géniuszának – tulajdonított szarkofág bemutatásához. Az eredetileg Árkayné Sztehló Lili által készített – de a világháborúban megsemmisült, majd ismét elkészített – art deco hatású festett üvegablakokon Szent István életének főbb mozzanatai elevenednek meg, a falakat borító Aba-Novák Vilmos secco pedig szintén Istvánnal kapcsolatos eseményeket és jelképeket ábrázol.

A pályázat lehetőséget teremtett arra, hogy olyan felújítsokat és átalakításokat hajthassunk végre a Nemzeti Emlékhely – Középkori Romkert területén, melyek egy része már évtizedek óta problémát jelent. A pályázat által biztosított infrastrukturális felújítás a Szent István-mauzóleum épületét, valamint a romterületnek elsősorban a délnyugati részét érintette. A pályázat fő célja ezen épület és a benne található Aba-Novák secco megmentése volt.

A támogatás emellett lehetőséget biztosított a villamoshálózat felújítására is, mely elengedhetetlen feltétele a kiállítóhely látogathatóságának. Ennek köszönhetően újra megnyitásra kerülhet az ún. Pipo-torony, továbbá a romterület és a secco megfelelő megvilágítása vált valóra. Fontos fejlesztés a jegypénztár új helyiségbe való költöztetése, amely így kikerült a mauzóleumból, s ezáltal a központi épület eredeti feladatának eleget téve méltón őrizheti és mutathatja be Szent István király emlékét. A kiállítóhely megmentésén és működésének biztosításán túli jelentős eredmény a múzeumpedagógiai eszköztár bővítése, új kiadvány megjelentetése, mely által a fiatalabb korosztály számára is élményszerűvé tehető a hely története. A látogatók egy modern, interaktív és informatív környezetben ismerkedhetnek meg a magyar történelem egyik meghatározó helyszínével. A kiállítóhely megmentésén és működésének biztosításán túli jelentős eredmény a múzeumpedagógiai eszköztár bővítése, új kiadvány megjelentetése, mely által a fiatalabb korosztály számára is élményszerűvé tehető a hely története. A látogatók egy modern, interaktív és informatív környezetben ismerkedhetnek meg a magyar történelem egyik meghatározó helyszínével.