Marosvásárhelyen tartotta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége 2023. évi első féléves közgyűlését

Marosvásárhelyen tartotta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége 2023. évi első féléves közgyűlését

Május 3-án és 4-én tartotta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége 2023. évi első féléves közgyűlését, valamint a magyar Géniusz Program szakmai konferenciáját. A Kárpát-medencei múzeumokat tömörítő szervezet jeles eseményének a Maros Megyei Múzeum és a marosvásárhelyi Kultúrpalota adott otthont.

A rendezvényen Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntötte a múzeumok vezetőit és a Magyar Géniusz Program szakmai tanácskozásának résztvevőit. A miniszter kiemelte, hogy minden nemzedéknek az a feladata, hogy építsen, bátorítson és vigasztaljon, és a kultúra is ezt teszi. 

„Nekünk, magyaroknak van identitásunk, de ahhoz, hogy az identitásból cselekvőképesség legyen, önrendelkezés kell.”

Csapláros Andrea, az MVMSZ elnöke az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

Ötvös Koppány Bulcsú, a házigazda, a Maros Megyei Múzeum igazgatója köszöntőjében kifejtette: mivel a magyar múzeumok közös örökségen osztoznak és közös problémákkal küszködnek, van helye az együttgondolkodásnak.

A közgyűlést Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere is köszöntötte: „Ha itt mi erős közösség maradunk, akkor Budapest, Kecskemét és más magyar városok is erősebbek”.

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz-program kuratóriumi elnöke beszédében kiemelete: „egy magyar kulturális örökség van”.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vitaindító előadást tartott: Változás előtt a múzeumi ágazat – fenntartói struktúra és finanszírozás címmel.

A Magyar Géniusz Program és a Magyar Géniusz Vándorkiállítás eddigi eredményeiről dr. Végh Katalin, a MVMSZ ügyvezetője, a Magyar Géniusz Program fő koordinátora beszélt.  

Az MVMSZ tagjai a kétnapos marosvásárhelyi közgyűlés és szakmai tanácskozás mellett kísérőprogramokon is részt vettek, meglátogatták a múzeum kiállításait, valamint megismerték a város nevezetességeit is.

Öt erdélyi múzeum kapott magyar állami támogatást a Petőfi 200 emlékév keretében 2021-ben meghirdetett Magyar Géniusz Programban.

25 millió forintot ítéltek meg a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumnak, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, a Maros Megyei Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum pályázatát pedig 23 115 000 forinttal támogatták. A Maros Megyei Múzeumban év végére, jövő év elejére megújítják a Kultúrpalotában található Bernády kiállítást. Emellett a Csíki Székely Múzeum és a Maros Megyei Múzeum 8-8 millió forintot kapott tudományos tevékenység megvalósítására, a Tarisznyás Márton Múzeum pedig 6 700 000 forintot.