Gazdag programkínálat várja a Magyar Géniusz Vándorkiállításra érkezőket a szekszárdi múzeumban

Gazdag programkínálat várja a Magyar Géniusz Vándorkiállításra érkezőket a szekszárdi múzeumban

A vidéki magyar múzeumok kincseit bemutató tárlat, a Magyar Géniusz Vándorkiállítás 2023. szeptember 20-án nyílt meg a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeum főépületében. A kiállítás hetedik, záróhelyszínén várja a látogatókat december 10-ig. A múzeum Géniusz+ néven rendhagyó programokat szervez októberben és novemberben is.

Október 19-én, csütörtökön 16 órai kezdettel dr. Szilágyi Márton irodalomtörténész „Garay János kora géniuszai, Petőfi Sándor és Arany János között” címmel tart előadást, melyet 17 órától Ódor János Gábor tárlatvezetése követ, „Régiusz géniusz” néven a kiállított anyag régészeti és irodalomtörténeti tárgyait ismerhetik meg alaposabban az érdeklődők. A tárlatvezetés belépőjegyeinek ára: felnőtt 1000 Ft, gyermek 500 Ft/fő. Október 23-án, hétfőn 15 órás kezdettel „Háborúk és forradalmak emlékei” címen Mácsainé Iván Éva történész tart tálatvezetést, melyen a részvétel ingyenes.

Az október 31-i Családi napon 11 órakor „Háborúk és forradalmak emlékei” című tárlatvezetéssel indul a nap, majd délután bemutatják a „Boldogasszony csipkéje” nevet viselő desszertet, amely elnyerte a Magyarország Tortája díjat 2019-ben. A torta kóstolására is lehetőség nyílik a dunaföldvári Tóth cukrászda jóvoltából.

13 órától „Évszázadok géniuszai” címen T. Konkoly Lilla történész vezeti végig a tárlaton a jelentkezőket. Erre az alkalomra a belépőjegy tortakostolóval felnőttek számára 1500 Ft, gyermeknek 1000 Ft. Kostoló nélküli jegyár felnőtteknek 1000 Ft, gyermekeknek 500 Ft. Jegyek előzetesen megválthatók a főépület pénztárában.

Novemberben is lesznek izgalmas programok a múzeumban, az alábbi eseményekkel várják az érdeklődőket:

November 16-án csütörtökön Czövek Attila régész tárlatvezetésével kezdődik az est, majd Kadarka kóstoló következik – öt pincészet borával. A borászati bemutatót és kóstolót Kieszné Huszár Dóra, a Szekszárd Borvidék Nkft. ügyvezető igazgatója vezeti.

Belépőjegy borkostolóval: 3500 Ft / fő

Kostoló nélkül: felnőtt 1000 Ft, gyermek 500 Ft

Katalin napján, azaz november 25-én szintén Családi nappal kedveskednek a szekszárdi múzeumba látogatóknak. 10 órától A néprajz kincsei címmel Csapai János néprajzkutató tart tárlatvezetést, majd 11 órától Szívünk csücske címmel Mézeskalács szív díszítésre várja az édesszájú múzeumlátogatókat a Petrics Mézeskalács Múzeum.