Fő a biztonság!

Fő a biztonság!

Az ország 67 múzeumából érkezett, egymástól sok esetben eltérő méretű, anyagú és értékű műtárgy vándorol az elkövetkező másfél évben helyszínről helyszínre a Magyar Géniusz Vándorkiállítás égisze alatt. Biztonságuk óvása nem csak szakmai felelősségünk, de szívügyünk is. Bár nem tartozik egy kiállítás megvalósításának általános protokolljához, mi pont a fentiek miatt készíttettünk átfogó, biztonsági tervet.

A Magyar Géniusz Vándorkiállítás biztonságtechnikai tervének összeállítása még egy olyan tapasztalt szakember számára is kihívást jelentett, mint Kajó Éva, aki a Magyar Nemzeti Múzeum Biztonságtechnikai Osztályának vezetője. Azokkal a kiállításokkal ellentétben, melyek csak egy helyszínen mutatkoznak be, a nehézséget ez esetben a tárlat műtárgyainak heterogén volta, valamint az ország különböző pontjain található, nyolc kiállítási helyszín eltérő adottsága jelentette. Első feladatként a helyszínek biztonságtechnikai állapotát és felkészültségét – riasztó, élő őrzés, kamerák, tűzjelző – kellett azonos szintre hozni, s az eseti hiányosságokat, szükséges eszközöket és berendezéseket pótolni. Ezt követően készült el a mind a nyolc helyszínre adaptálható, egységes biztonságtechnikai terv.

A dokumentum tartalma attól kezdve lép érvénybe, amint a műtárgy átlépi – szakszerű csomagolásban – az adott múzeum küszöbét, egészen addig, amíg el nem hagyja az épületet. Ezen időszak alatt számos veszélyforrásnak van kitéve – ezek elhárítási lehetőségeit és az ezekhez szükséges előírásokat foglalja egybe a biztonságtechnikai terv. Kiterjed a beléptetési rendre, arra, hogy kik tartózkodhatnak a kiállító terekben a műtárgyak kipakolásakor, a tűzesetekre, lopásra és az esetleges rongálási veszélyekre. „Szerencsére nagyon ritkán fordulnak elő extrém helyzetek, balesetek, leginkább csak figyelmetlenség és óvatlanság miatti rongálásokkal találkozunk.” – meséli Kajó Éva. A tervben foglaltakat a rendszer telepítésekor az adott múzeum biztonságtechnikai szakembere (például vagyonőr, távfelügyelet) megismeri és felügyeli a kiállítás teljes időtartama alatt.

Ahogyan a legtöbb tárlat esetében, így a Magyar Géniusz Vándorkiállításban is szerepelnek kiemelt műtárgyak, melyek értékük vagy épp extrém méretük miatt, egyedi, az átlagosnál magasabb szintű védelmet igényelnek. A szakemberek infrákkal és különféle elmozdulás- és rezgésérzékelőkkel védik ezeket a műtárgyakat.