„Egy ismerős érzés, ami visszavár” szlogennel nyílt meg Győrben a Magyar Géniusz vándorkiállítás

„Egy ismerős érzés, ami visszavár” szlogennel nyílt meg Győrben a Magyar Géniusz vándorkiállítás

„Bárhová visszük, mindig hazaérkezik”- mondta el Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumi elnöke, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Magyar Géniusz vándorkiállításról a győri megnyitón. 2022. október 29-én megnyíló kiállítás december 30-áig lesz látogatható a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotájában.

67 múzeum, 154 műtárgy, határokon átívelő zsenialitás – A Magyar Géniusz vándorkiállítás minden tekintetben újat és rendkívülit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív tárlaton vonultatja fel a magyar géniuszokat, a Kárpát-medencei muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A nemzeti identitásunkat meghatározó hősök tetteit, példaértékű tudósok gondolatait, magyar művészek alkotásait és a helyi tradíciókat éltető népi tárgyakat a korszerű muzeológia eszközeivel bemutató kiállítás szellemi emlékművet kíván állítani a magyar kreativitásnak és zsenialitásnak.

„Van mit bemutatni, nagyon sok alkotó van Magyarországon, aki kitűnt valamiben, de a szomorú az, hogy sokan nem ismerik ezeket a sztárokat, erre most lehetőséget ad ez az egyedi gyűjtemény” – hangsúlyozta Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere. Illetve hozzátette: „magyarságtudatunkat és a győri identitásunkat is erősíti a kiállítás”.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő elmondta, „fontos, hogy részesei lehetünk a tárlatnak, melyben két győri tárgy is helyet kapott, egy mészáros céhláda, és egy a Rába gyárból származó vasútmodell, mely az ipari hagyományokat mutatja be”.

„Évek óta várt lehetősége a Kárpát-medencei muzeológiának ez a program és a vándorkiállítás. Bizonyítéka annak is továbbá, hogy a vidéki múzeumok léteznek” – emelte ki Dr. Végh Katalin, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének ügyvezetője, a Magyar Géniusz Program koordinátora beszédében.

Csapláros Andrea, a kiállítás főkurátora, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke pohárköszöntőjében elmondta: „A csillagok ott voltak és ott lesznek, a Géniusz jelképe az ihletett szépségnek.”

A kiállítás 2022. december 30-ig látogatható.