Egerben nyílt meg a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

Egerben nyílt meg a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

Hatodik helyszínére érkezett a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. A tárlat, amely Kecskemét, Gyula, Debrecen, Győr és Szombathely után most Egerben is bemutatkozik, eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív kiállításban vonultatja fel a Kárpát-medence géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumra, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. Az Egri Vár Gótikus Palotájában látható tárlat 2023. augusztus 31-éig várja a látogatókat.

Az ünnepélyes megnyitón dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főosztályvezetője kiemelte: „Fontos és széleskörű feladatköre van a vidéki múzeumoknak, amelyek tevékenysége ismeretterjesztő és tanítás jellegű kell, hogy legyen.”

Dr. Pajtók Gábor országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: „Meggyőződésem, hogy ez a program növeli nemzetünk tagjainak önbecsülését”, és gratulált a Magyar Géniusz Programot koordináló Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének.

A város önkormányzata nevében Minczér Gábor alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy „Eger város lakossága számára mindig fontos volt identitástudatuk, aminek része a kulturális épített örökség is megőrzése.”

Demeter Szilárd, a Magyar Géniusz Program kuratóriumának elnöke köszöntőbeszédében elemezte:

„Mi, magyarok nem vagyunk az elefántcsonttornyok népe. A mi tudásunk a várvédők tudása, aminek a szeretet a felhajtó ereje, és aminek a célja és értelme a teremtés rendjének védelme. (…) Az a tudás, amit a vándorkiállításunk megmutat, tehát valóságos tudás, konkrét tárgya van. Ugyanazt erősítjük, gazdagítjuk és védjük, amit a mindenkori várvédők is védtek: a valahol szabadságát és ezen belül a magyar szabadságot.”

„Ezek a tárgyak erőt sugároznak, rólunk mesélnek, bemutatva a Kárpát-medence sokszínű és sokféle életét” – fogalmazott Csapláros Andrea, a MVMSZ elnöke, a kiállítás főkurátora.

Dr. Végh Katalin, a MVMSZ ügyvezetője, a kiállítás főkurátora Egerhez és a vármegyéhez fűződő személyes kötődéseiről beszélt, és a Vándortárlat vidéki élményekből táplálkozó motivációiról.

Ringert Csaba múzeumigazgató, A „Gárdonyi 100” programsorozathoz kapcsolódva a Dobó István Vármúzeum és a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár sikeres közös pályázatának köszönhetően egy különleges Egri csillagok kiadványt mutatott be, amelyet pohárköszöntőjében méltatott.

A műsort a Sonivius Vappae együttes és a Kerekes Band frontembere, Fehér Zsombor zenei improvizációja, valamint egri vár vitézeinek díszsortűz bemutatója színesítette.