„Déli szívvel, ezer színnel” – Elkezdődött az állandó kiállítás felújítása a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban

„Déli szívvel, ezer színnel” – Elkezdődött az állandó kiállítás felújítása a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumban

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum állandó kiállításának megújítása nem csak a kiállítótér újrarendezését, a tárgyak felújítását vagy cseréjét jelenti. A megújulás lehetőséget adott a múzeum arculatának és honlapjának felülvizsgálatára és újragondolására is. Nemrég elindult a kiállítás fizikai megújítása, de az elmúlt esztendőben számos fontos lépés történt.

A „Népek találkozása a mohácsi Dunánál” című állandó kiállítás korszerűsítésére nyert 70 000 000 Ft összeget a múzeum az NKA Magyar Géniusz Program keretében, és az eddig felhasznált összegből már számos fontos lépést megvalósítottak. A június végén indult bontási munkálatok is látványosan haladnak. A kiállítás tervezése és a tárlat szakmai forgatókönyve hónapokig tartó előkészítő és tervező munka után 2022 novemberében készült el. Ebben az időszakban számos fontos, de kevésbé látványos feladatot kellett megvalósítani: a kiállítás új koncepciója megszületett; megtörtént a meglévő vitrinsor átalakíthatóságának felmérése, valamint a legfontosabb lépés: a Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményének átvizsgálása és a kiállításba újonnan bekerülő tárgyak leválogatása. Az 1200 m² alapterületű épületben az állandó kiállítás építése, látogató- és családbaráttá tétele valósul meg 2023 végéig. A megújuló kiállítás koncepciója, terve és forgatókönyve részletesen tartalmazza az installációk tervezésére és a grafikai tervezésre való tudnivalókat, beleértve az interaktív tervet és a beépítendő elemekre vonatkozó információkat. A kiállítás felépítése, a terek berendezése, az interaktív eszközök beszerelése valamint a tárgyak tisztítása és konzerválása a bontás után kezdődik meg.

– Az eddig kiállított műtárgyakat ideiglenes raktárban helyezzük el, ott várják, hogy majd számos új anyaggal kiegészülve újra láthassák őket az érdeklődők – mondja Dr. Hasanovic-Kolutácz Andrea, a múzeum igazgatója.

– Az új tárgyak válogatásánál számos szempontot kell figyelembe venni: pl. illeszkedik-e a koncepcióhoz, kiállítható állapotban van-e, elrendezhető-e a vitrinekben. Célunk természetesen minél több, általunk őrzött műtárgyat megtekinthetővé tenni, ezzel is prezentálva gyűjteményünk gazdagságát. A kiállítás megújítása olyan időszerű feladatok végrehajtását is lehetővé tette, mint pl. egy időtálló arculat és egy korszerű weboldal kialakítása. Az arculat készítése során a logó megújítása mellett számos arculati elem elkészült, és egyúttal megszületett a múzeum új szlogenje, amely tükrözi az intézmény profilját: „Déli szívvel, ezer színnel”.

A honlap készítése is befejeződött, immár az új weboldal érhető el magyarul, angolul és horvátul. A weboldalon folyamatosan frissülő hírekkel és aktualitásokkal informálja a múzeum az érdeklődőket, ahol a megújult múzeumpedagógiai portfólió is helyet kapott, immár letölthető formában is. A nyár elejére lezajlott közbeszerzési eljárás eredményeképpen június végén meg is indult a kiállítás bontása/építése, a nyertes ajánlattevő közreműködésével.

– A Mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum továbbra is elkötelezett abban, hogy egyedülálló kiállítási élményt nyújtson a látogatóknak, és izgalmasan mutassa be Mohács és környékének, valamint a magyarországi horvátok, szerbek, szlovének gazdag kulturális örökségét. – hangsúlyozza a múzeum igazgatója. – A múzeum szeretettel vár mindenkit, amikor a megújult kiállítás végleges megnyitására kerül sor. Addig is a múzeum ritkán látott műtárgyait lehet megtekinteni „100 év kincsei a Kanizsai Dorottya Múzeumban” című időszaki kiállításunkon – zárja gondolatait az intézményvezető. Az állandó kiállítás megújítása a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program keretében valósul meg.