„Az évtized kiállítása Szekszárdon” – Megnyílt utolsó állomásán a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

„Az évtized kiállítása Szekszárdon” – Megnyílt utolsó állomásán a Magyar Géniusz Vándorkiállítás

2023. szeptember 20-án, ünnepélyes keretek között nyílt meg Szekszárdon a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. A Petőfi 200 emlékév égisze alatt, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával, kormányzati támogatással valósul meg a Kárpát-medencei múzeumok legjellemzőbb műtárgyait felvonultató vándortárlat. Az országjáró kiállítás 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyula, Debrecen, Győr, Szombathely, Eger után végül Szekszárdra érkezett. A Wosinsky Mór Múzeumban 2023. szeptember 20. és 2023. december 10-e között tekinthetők meg magyar kulturális örökség páratlan műtárgyai.

A megnyitó résztvevőit Ódor János Gábor, a Wosiknsky Mór Múzeum igazgatója köszöntötte. A múzeumigazgató hangsúlyozta: „Úgy vélem, közel 130 esztendős intézményünk életében jelentős dátum ez a mai, hiszen egy olyan időszaki tárlat nyílik meg ma, amelyre méltán büszkék lehetünk mind a kivitelezés, mind a megtekinthető műtárgyak jelentősége miatt. Azt is mondhatnám, hogy számunkra ez a magyar mércével nézve kiemelkedő bemutató az évtized kiállítása.”

Dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, a kiállítás főkurátora beszédének felütésében egy utazásra invitálta a vendégeket, jelképezve a Kárpát-medencei múzeumok 67 városát. Beszédében kiemelte: „A vállaltan roppant sokféle és sokszínű műtárgyak, miközben megőrzik önmaguk autonóm értékét – ha töredékesen is, de maguktól kezdtek végigvezetni bennünket a Kárpát-medence történeti korszakain, évszázadain, a magyarság történelmén.”

„Itt lehetek hálás, a száz évnél is idősebb szekszárdi platánsor mellett, Wosinsky Mór, Garay János, Babits Mihály, Dienes Valéria, Hollós László, Kovács Győző, Csengey Dénes, Baka István, Mattioni Eszter és Mészöly Miklós városában, a bor városában, amelyik most a Magyar Géniusz Vándorkiállítás révén összekapcsolódik a már említett Kárpát-medence településeivel és géniuszaival, és együtt bizonyítják számunkra Babits szavaival élve, hogy „Itt a glóbus, a meleg szigetke / s lélekágya szent Európának.”  – monda el Csötönyi László, Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottságának elnöke.

Dr. Végh Katalin, a Magyar Géniusz Vándorkiállítás ügyvezető titkára, a kiállítás főkurátora pohárköszöntőjében a szekszárdi borvidéket és a tárlat gasztronómiai kiválóságait méltatta.

Az ünnepi megnyitót a Szekszárd Jazz Quartet zenei összekötői színesítették.

A Magyar Géniusz Programmal, benne a Vándorkiállítással, soha nem látott hangsúlyt és lehetőséget kapott a vidéki muzeológia. A műtárgyak színe-java egy közös kiállótérbe költözve juthat el minden magyar ember­hez, így, a helyszínek utolsó állomásaként, Szekszárdra is.

A 67 múzeum által összeállított anyag, egyszerre öleli fel a Kárpát-medence történetét és vonultatja fel az ország minden régióját, megismétehetetlen lehetőséget teremtve a magyar géniusz eredményeinek és teljesítményének bemutatására. A géniusz mögött rejlő értéket maguk a műtárgyat felajánló múzeumok határozták meg, hiszen az képviseli az intézményt, a települést, annak történelmi és kulturális múltját. A kiállítás főkurátorai szerint, éppúgy géniusz egy magyar gondolat, érzés, ahogyan a nemzeti hőseink tettei, lángelméink alkotásai vagy akár a helyi tradíciókat éltető népi tárgyak is.

A kiállítás mellett, számos kísérőprogrammal várják a Wosinsky Mór Múzeumban a látogatókat. Október és november folyamán önálló, tematikus (régészeti, történeti, néprajzi, képzőművészeti) tárlatvezetésekkel készül az intézmény, melyet egyéb kulturális eseményekkel színesítenek, mint Soós András és Zenekara népzenei koncertje, vagy Szilágyi Márton irodalomtörténész, A magyar irodalom géniuszairól szóló előadása.

Tervek között szerepel még a vándortárlathoz kapcsolódóan egy tortakóstoló, amit az „ország tortáját” megalkotó, helyi cukrászdával közösen valósítanak meg, továbbá egy borkóstoló is, ahol szekszárdi borászok működnek közre.

A felnőtteknek szóló kísérőrendezvényeken felül, múzeumpedagógiai programokkal is készül a múzeum, az általános iskolák alsó, felső tagozatai és a középiskolás korosztály számára.

Hétvégi családi napjaikon – a tárlatvezetés mellett -, a kézműves foglalkozásokkal (mézeskalács szív díszítés, hajkorongfonat-, legyezőkészítés) és a kiállításhoz kapcsolódó rejtvényes feladatok felhasználásával szeretnék megismertetni a Magyar Géniusz Vándorkiállítást a látogatókkal.