Áttáncoltak a Magyar Géniusz Vándorkiállításon a Győri Balett táncművészei

Áttáncoltak a Magyar Géniusz Vándorkiállításon a Győri Balett táncművészei

Végigtáncoltak a Győri Balett táncművészei a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által bemutatott Magyar Géniusz Vándorkiállítás győri helyszínén. A különleges performansznak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Esterházy-palotája adott otthont, ahol év végéig tekinthetők meg a Kárpát-medencei múzeumok gyöngyszemei.

A kulturális fúzió apropóját maga az összművészetiség találkozása ihlette, az attrakció pedig egy olyan városban kelt életre, ahol az ország egyik legsikeresebb balettegyüttese már 44 éve ötvözi a tradíció és innováció kettősét.

Velekei László balettigazgató koreográfiája légiesen kíséri végig a történelem, régészet, néprajz és képzőművészeti szekció remekeit, a mozdulatok ereje kiemeli a kincsek ragyogását, a tánc szemszögén keresztül még inkább hangsúlyt kap a géniuszok zsenialitása.

A rövidfilm a Magyar Géniusz Program hivatalos Facebook-oldalán volt először látható, élő közvetítés formájában, 2022. november 27-én, 18 órakor. Youtube megtekintés: Áttáncoltak a Magyar Géniusz Vándorkiállításon a Győri Balett táncművészei – rövid – YouTube

A Magyar Géniusz Programot, annak Vándorkiállítását a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja. A szervezet nemcsak a Kárpát-medencei muzeológia társadalmi elismertségéért, szakmai megújításáért dolgozik, hanem egyre inkább teret ad a kreatív, intézményeken és határokon átívelő kulturális együttműködéseknek is.

Kreatív koncepció: Török Katalin, marketing szakértő

Győri Balettigazgató: Velekei László Seregi-és Harangozó-díjas, Érdemes művész

Koreográfus: Velekei László Seregi-és Harangozó-díjas, Érdemes művész

Táncművészek: Matuza Adrienn, Jekli Zoltán (Harangozó-díj)

Videó: Cimborák