A legsúlyosabb

A legsúlyosabb

Varga József, abaújdevecseri lakos nem is sejtette azon a reggelen, hogy azzal, ami aznap történni fog vele, beírja nevét a magyar muzeológia történelmébe. Épp javában a határban dolgozott, amikor beleakadt a kapája egy kemény, fémes anyagba…

Európaszinten is különlegességnek számító régészeti leletet, egy bronzkori bronztekercset talált. A tárgy a 12 kilogrammos súlya miatt unikális, mivel a többi, ebből a korból származó tekercsek jóval könnyebbek voltak. Hasonló formájú, de sokkal kisebb méretű bronz viseleti kar- és lábpereceket, harci kézvédő spirálokat már készítettek a bronzkorban.  Feltételezések szerint a lábukon, karjukon, nyakukon használt tekercsek díszként szolgáltak, valamint védelmet nyújtottak harc közben, hiszen fém a fémről könnyen lecsúszott és gazdája megmenekült a halálos szúrástól.

Ez a monumentális darab a Kr.e. 13-12. században készült és egybeöntötték, mely páratlan öntészeti ismeretet igényelt a bronzkorban. Ezt a tárgyat súlya miatt valószínűsíthetően nem hordták, inkább egy monumentális szobor dísze lehetett, vagy természetfeletti lény, istenség, szimbólum tiszteletére alkották.

A lelettel Varga József kerékpárra pattant, bevitte a helyi múzeumba, ezt követően került a ritkaság a miskolci Herman Ottó Múzeumba, majd nekik köszönhetően a Magyar Géniusz Vándorkiállításba. Mivel a régészeti tárgyat nem megtartotta, hanem átadta a múzeumnak, helyes eljárásmódjáért miniszteri elismerést kapott és pénzjutalomban részesült.

A Magyar Géniusz Vándorkiállításon, mely 2022. szeptember 25-ig Debrecenben tartózkodik, nem csak ezt a szemet gyönyörködtető különlegességet, hanem számos egyéb, hazánkban talált és őrzött régészeti kuriózumot is megtekinthet.