A legnehezebb

A legnehezebb

A kiállítás történeti szekciójának „legnehezebb” címét a hajdúböszörményi városláda vívta ki magának. Ahogy a neve is mutatja, a város legfontosabb dokumentumait, értékeit őrizték benne. A ládát 1844-ben a kor egyik leghíresebb lakatosmestere Fazekas Gábor készítette.
Kinyitásához több, nem egyszerű műveletet kellett végrehajtani. A ládát először is az első két pánton lévő lakat zárta le, a tetején lévő kulccsal nyíló beépített zárhoz pedig csak egy bonyolult fejtörő megfejtése után férhetett hozzá az arra érdemes személy. Kulcs nélkül elég nehézkes lehetett volna kinyitni, ugyanis a komoly zárszerkezet, amely a fedlap alá volt beépítve nem kevesebb, mint 18 ponton zárt a láda belső pereme alá. A korabeli viszonyok között megfelelő szerszámok nélkül aligha lehetett kinyitni ezt a kis erődöt.
Ráadásul az elszállítása is elég nehézkes lett volna, mivel maga a láda körülbelül egy mázsát nyom. A hajdú furfang azonban még jobban tökéletesítette a városláda egyszerű elrablásának megakadályozását. Ugyanis egy közel szintén egy mázsa súlyú tölgyfa alapzathoz van úgy hozzáerősítve, hogy azt csak a láda kinyitásakor, belülről lehet eltávolítani. Mindezt természetesen az éppen aktuális épület padlózatába süllyesztette be, vagyis a rablók igencsak vakarhatták a fejüket hogyan is szállítsák el. Ha egyáltalán eljutottak épségben a ládáig…