280 év üzenete – múltunk és hagyományaink

280 év üzenete – múltunk és hagyományaink

Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program pályázatán elnyert közel 97 millió forintból egy újragondolt, izgalmas, a kor digitális eszközeit is a múlt szolgálatába állító állandó kiállítást alakított ki. Ez egyrészt Orosháza történetét mutatja be megújult formában, másrészt Thék Endre emléke és munkássága előtt tiszteleg.

Ez a hely a mi történetünk. Őseinkkel köt össze bennünket és hitünk szerint a jövő nemzedékét is. Ez az emlékezet folytonossága” – így fogalmazott Józó Tamásné igazgató legújabb büszkeségükről, az új tárlatról. A múzeum, a múlt emlékeinek őrzőjeként olyan kiállítást állított össze, amelyben az elődök hétköznapjairól, néprajzáról, a város múltjáról mozaikokat, történeteket mutat be tárgyakon keresztül. A – főként helyi – látogatók számára bizonyára lesznek már ismerős történetek is, de az alkotók ígérik, hogy újdonságokat, sőt, egyes esetekben furcsaságokat is rejtegetnek a vitrinek. A tárlatban elhelyezett idővonal segíti a szemlélődőt, hogy korban el tudja helyezni a látottakat, a QR kódok pedig az egyes szakaszokhoz kapcsolódó bővebb ismereteket mesélik el.

Thék Endre a városban született 1842-ben, s mindig is orosházinak tartotta magát, ezért is tartotta fontosnak az intézmény, hogy ápolja és tovább vigye szellemi hagyatékát. Asztalos mester, bútorgyáros volt, aki a céhrendszerre és az adott korra jellemzően végezte el tanulmányait. Kitanulta az asztalos mesterséget, de meglátta a lehetőséget a fejlődésre, változtatásra, hiszen az asztalos műhelyből az évek során gyárat hozott létre, amely már a kor elvárásainak, kihívásának megfelelni képes ipari vállalkozásként működött. Ma már bútoraira, belső épületi elemeire (lépcsők, burkolatok, enteriőrök) alkotásként tekintünk. Számos személyes tárgyát őrzi a múzeum, melyeket mostantól a nevét viselő emlékteremben tekinthetünk meg.

A múzeum gyűjteményéből számtalan egyéb tárgy is került a tárlatba, amelyek megörökítették és megőrizték saját történeteiket. Bár a látvány sokszor megáért beszél, mindezt az alkotók korszerű múzeumi megoldásokkal, érintő képernyőkkel, okos eszközökkel tették a látgatók számára még inkább átélhetővé, befogadhatóvá, s így válik a helytörténeti tartalom élményszerűvé és informatívvá.

Négy nagy témakörben dolgoztuk fel a kiállításokat, több formában is. Történeteink, képgalériáink a kiállítások szerves részeként is felvonulnak, ugyanakkor a honlapunkon is elérhetővé tettük őket. Talán ez volt a legnagyobb vállalásunk, amely minden szempontból jelentős változás a múzeumunk életében” – mondta el Józó Tamásné igazgató. „Célunk az volt, hogy a kiállítás megtekintése után is legyen lehetőség elmélyülni a látottakban, abban bízva, hogy felkeltettük a város története és Thék Endre munkássága iránti az érdeklődést. Ugyanakkor azt is reméljük, hogy a honlapon látottak kedvet teremtenek a személyes látogatáshoz, s teljessé válhat a múzeumi élmény.

A Magyar Géniusz Program és a város támogatása lehetővé tette, hogy az orosházi múzeum mind fizikai környezetében, infrastruktúrájában, mind a kiállítások szakmai tartalmának bemutatásában átalakuljon, és egy teljesen új múzeumi élményt nyújthasson. Az alkotók remélik, hogy a kiállítás segít abban, hogy más szemmel, más érzésekkel figyeljünk közvetlen környezetünkre, az általunk is hátrahagyott emlékekre, hogy majdan unokáink is megtapasztalhassák a hely megtartó hagyományait, emlékezetét.